Програма. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі. Підпрограма: Розробка технологій та технологічного обладнання для енерго-ресурсозбереження в технологічних процесах АПК : Звіт про НДР (остаточний), № держреєстрації 0121U110251 - Скляр, Олександр Григорович; Болтянський, Борис Володимирович; Скляр, Радміла Вікторівна; Дереза, Сергій Володимирович; Григоренко, Сергій Михайлович; Комар, Артем Станіславович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Об'єкт досліджень: процес дослідження енергетичних характеристик геліосушарки з урахуванням метрологічних властивостей засобів вимірювання теплотехнічних параметрів. Мета роботи: розроблення та обґрунтування методики дослідження енергетичних характеристик геліосушарки із врахуванням метрологічних властивостей засобів вимірювання теплотехнічних параметрів. Реалізація цієї мети дозволить підвищити точність оцінювання ефективності сушильних установок, оптимізувати їх роботу та сприятиме розвитку технологій енергозбереження у сільськогосподарському виробництві. Методи досліджень. Теоретичні дослідження проводили із застосуванням теорії вищої математики. Експериментальні дослідження здійснювали згідно з методикою проведення повного факторного експерименту. Оброблення дослідних даних здійснювали на ПЕОМ із застосуванням математичної статистики та регресійного аналізу. В результаті досліджень установлено наступне: 1. Визначені метрологічні характеристики засобів вимірювання теплотехнічних параметрів (термопар, анемометрів, психрометрів), оцінено їх похибки та стабільність у змінних умовах роботи геліосушарки. 2. Розроблено експериментальну установку та методику проведення вимірювань, яка забезпечує високу точність визначення температури, вологості, швидкості повітряного потоку та інтенсивності сонячного випромінювання. 3. Оцінено вплив похибок вимірювальних приладів на результати визначення енергетичних характеристик і розроблено рекомендації щодо підвищення точності вимірювань. 4. Запропоновано шляхи вдосконалення конструкції та режимів роботи геліосушарки, спрямовані на підвищення її енергоефективності та зменшення енергетичних втрат.
Keywords: сонячна енергія; геліосушарка; температурно-вологісні поля; тепломасоперенесення; інтенсифікація; конвективне сушіння