Забезпечення довговічності основних деталей гомогенізаторів молочних продуктів - Скляр, Олександр Григорович; Скляр, Радміла Вікторівна; Шокарев, Олександр Миколайович; Сиротюк, С. В. (Мелітополь : 2022, 2022)
UA: В статті означено, що ненадійна машина - це основна ознака втрати ефективності її застосування, так як кожна її зупинка через пошкодження механізмів або зниження технічних характеристик вузлів з втратою техніко-експлуатаційних параметрів призводить не тільки до великих матеріальних збитків, а й впливає на погіршення стану виробничої та техносферної безпеки. Визначено, що гомогенізатори молочних продуктів працюють в умовах середнього і сильного ступеня агресивного впливу технологічного середовища. Дослідження показують низьку експлуатаційну надійність клапанного механізму і плунжерів високого тиску гомогенізаторів. Всмоктувальні і нагнітальні клапани мають складну форму з поверхнями. Кожна з цих поверхонь має свої особливості зношування. Напрямна зношується від матеріалу, що переміщається по ній і тому на поверхні формуються раковини. Створювані раковини в пазах напрямних орієнтовані вздовж напрямку переміщення продукту і можуть бути віднесені до хіміко-механічного зношування, яке відповідає окислювальному зношуванню, що відбувається при високому тиску і наявності поверхнево-активних речовин. До найбільш інтенсивного зношування схильна запірна фаска, на якій чітко проглядається деформація матеріалу за межі фаски. Сідло клапана схильне до тих же руйнувань, що і клапан. Відшарування металу на запірній фасці аналогічне відшаруванню на клапані. Гомогенізуючі клапани і сідла мають аналогічний характер зносу до всмоктуючих і нагнітальних клапанів та сідел. EN: The article notes that an unreliable machine is the main sign of a loss in the effectiveness of its use, since each stop due to damage to mechanisms or a decrease in the technical characteristics of units with a loss of technical and operational parameters leads not only to great material damage, but also affects the deterioration the state of industrial and technosphere safety. It has been determined that homogenizers of dairy products operate under conditions of medium and strong aggressive action of the technological environment. Studies show low operational reliability of the valve train and high pressure plungers of homogenizers. Suction and discharge valves are complex shapes with surfaces that have their own wear characteristics. The guide wears out from the material that moves along it and therefore pits form on the surface. The created cavities in the grooves of the guides are oriented along the direction of movement of the product and can be attributed to chemical-mechanical wear, which corresponds to oxidative wear, which occurs at high pressure and the presence of surfactants. The valve seat is subject to the same damage as the valve. The metal delamination on the locking chamfer is similar to the delamination on the valve. Homogenizing valves and seats have a similar wear pattern in the suction and discharge valves and seats. Also the sealing chamfer of the seat and valve, which shows pits, is worn out.Valve guides have an even more pronounced wear pattern, which is associated with pulsation of the product, which is subjected to homogenization and an unstable valve position. High pressure plunger does not wear evenly. The greatest wear of the plunger surface in diameter is at the extreme points of the working stroke, that is, where the plunger stops and changes the direction of movement. It should also be noted that the plungers operate with a guaranteed clearance with the plunger block and contact only with the seal, the hardness of which is significantly lower than the plunger material. In this case, the appearance of the nature of the wear of the plunger surface during macroanalysis has a pronounced abrasive nature.
Ensuring the durability of the main parts of the dairy homogenizers
Скляр О. Г., Скляр Р. В., Шокарев О. М., Сиротюк С. В. Забезпечення довговічності основних деталей гомогенізаторів молочних продуктів. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету : електронне наукове фахове видання. 2022. Вип. 12. том 1. C. 73-83.
Keywords: механічна обробка молока; гомогенізатор молочних продуктів; клапанний механізм; плунжер; плунжер; довговічність; mechanical milk processing; dairy homogenizer; valve mechanism; plunger; durability