Застосування квантових точок у сонячних панелях - Сосницька, Наталя Леонідівна; Сосницкая, Наталья Леонидовна; Sosnytska, Natalia; Дяденчук, Альона Федорівна; Дяденчук, Алена Федоровна; Diadenchuk, Alona; Морозов, Микола Вікторович; Морозов, Николай Викторович; Morozov, Mykola (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Стрімкий розвиток у галузі нанотехнологій спонукав до вивчення проблеми квантових станів електрона в низьковимірних системах (квантові ями, квантові нитки і квантові точки). Дані системи знаходять все більш широке застосування в елементній базі сучасної електроніки, в тому числі при перетворенні сонячної енергії в електричну. Властивості таких структур, а отже і приладів на їх основі, в основному визначаються їх електронним спектром, який відрізняється від електронного спектру об'ємних матеріалів. Ця відмінність обумовлена ефектами розмірного квантування, а також ефектами змішування електронних станів на гетерограницях. Крім того особливістю сучасного етапу розвитку наноелектронних приладів є ускладнення їх конструкції для створення якісно нових систем з поліпшеними характеристиками. Оскільки створення якісних напівпровідникових гетероструктур з квантовими структурами є дорогим і трудомістким процесом, важливим є завдання попереднього чисельного розрахунку параметрів приладів з даними структурами і діагностика вже створених приладів. Дослідження властивостей напівпровідникових гетероструктур є одним з основних наукових напрямів сучасної фізики напівпровідників, опто- і наноелектроніки тощо.
Keywords: квантові точки; нанотехнології; квантові ями; квантові нитки; сучасна електроніка