Опис до патенту на корисну модель № 116510 "Двостаторний вітроелектрогенератор з дисковим зіставним ротором і постійними магнітами збудження" - Жарков, А. В.; Жарков, В. Я.; Новах, Б. С.; Галько, Сергій Віталійович; Галько, Сергей Витальевич; Halko, Serhii (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2017)
Двостаторний вітроелектрогенератор з дисковим зіставним ротором і постійними магнітами збудження містить багатополюсний дисковий ротор з стальним магнітопроводом і рівномірно закріпленими на периферії диска постійними магнітами з чергуванням полюсів, нижній дисковий ротор, виконаний у вигляді стальної пластини, жорстко закріпленої на обертовому валу, з'єднаному з валом вітродвигуна, і дисковий статор з якірними котушками без осердя, розташований з зазором між дисками зіставного ротора, статор виготовлений у вигляді пластмасового диска з закріпленими по внутрішньому периметру плоскими якірними котушками, залитими компаундом, причому містить циліндричний корпус, закритий з торців підшипниковими щитами, в підшипниках яких установлений обертовий вал з дисковими роторами, додатковий дисковий статор з якірними котушками ідентичного виконання і верхній дисковий ротор у вигляді стальної пластини, по обох поверхнях стального диска, розташованого з зазором між статорними дисками, симетрично розташовані постійні магніти зустрічної полярності, зовнішні роторні диски (нижній і верхній) розташовані симетрично і подвійним зазором з зовнішніх сторін дводискового статора
Keywords: вітроелектрогенератор; дисковий ротор; магнітопровід; циліндричний корпус; дводисковий статор