Збалансованість територіальної організації агроландшафтів Східного Поділля : науково-методичні і практичні підходи - Мудрак, О. В.; Ганчук, Максим Миколайович; Мудрак, Г. В.; Шевченко, І. А.; Зіновчук, Н. В.; Хаєцький, Г. С. (Київ : 2021, 2021)
UA: «Стратегією сталого розвитку України до 2030 року» передбачено запровадження ефективних та науково обґрунтованих методів ведення сільськогосподарського виробництва, які б сприяли збереженню агроекосистем, підвищували б адаптивну їх здатність до опору змін кліматичних умов (несприятливих погодних явищ, посухи, повеней), поліпшували б екологічну якість земель і ґрунтів. Однак без збалансованості територіальної організації стану агроландшафтів досягти поставленої мети неможливо. Нами проведено аналіз збалансованості територіальної організації сучасних агроландшафтів Східного Поділля, який становить 4,4% від загальної площі України, де питома частка регіону в загальному обсязі аграрного виробництва держави становить 12,3%. Наразі основними дестабілізувальними чинниками земель сільськогосподарського призначення в структурі агроландшафтів Східного Поділля є: висока розораність сільськогосподарських земель (середній показник по регіону становить 75,2%), низький рівень вмісту гумусу в ґрунтах (2,7%), недостатній рівень вмісту поживних речовин (азоту 82,0 мг/кг, фосфору 83,5, калію 109,9 мг/кг), практична відсутність сівозмін (53% зайнято зерновими та зернова-бобовими, 32% технічними культурами, 8% картоплею і овочами). За отриманими нами розрахунками встановлено, що частина земель громад районів належить до екологічно нестабільної або стабільно нестійкої категорії земель. Найнижчий рівень екологічної стабільності спостерігається в центральних і південно-східних громадах. Для подальшого збалансованого розвитку агроландшафтів Східно-Подільського регіону обґрунтовано науково-теоретичні і практичні підходи функціонування агроекосистем та запропоновано комплекс заходів щодо дотримання еколого-безпечного стану використання земель сільськогосподарського призначення. Пріоритетними напрямами збалансованості територіальної організації агроландшафтів регіону та покращання їх екологічного стану виступають заходи нормативно-правового, інституційного, техніко-економічного та організаційного й землевпорядного забезпечення. Дотримання зазначених заходів надасть можливість задіяти значні резерви збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції забезпечить істотне «оздоровлення» агроландшафтів і поліпшить екологічні умови проживання сільського населення.
Мудрак О. В., Ганчук М. М., Мудрак Г. В., Шевченко І. А., Зіновчук Н. В., Хаєцький Г. С. Збалансованість територіальної організації агроландшафтів Східного Поділля : науково-методичні і практичні підходи. Агроекологічний журнал. Київ. 2021. №4. С. 12-19.
Keywords: збалансованість території; агроландшафт; землі сільськогосподарського призначення; сталий розвиток; раціональне землекористування