Економіко-математична модель розрахунку середньорічної заробітної плати працівника сільського господарства - Синяєва, Людмила Василівна; Синяева, Людмила Васильевна; Syniaieva, Liudmyla; Рубцов, Микола Олексійович; Рубцов, Николай Алексеевич; Rubtsov, Mykola; Рубцова, Наталя Миколаївна; Рубцова, Наталья Николаевна; Rubtsova, Natalia (My University, 2005)
В ході роботи було виділено комплекс факторів х , які найбільш істотно впливають на величину середньорічної заробітної плати ( y ) сільськогосподарського працівника і кількісно характеризують економічні умови виробництва. Для типових підприємств різної форми господарювання розроблено економіко-математичну модель розрахунку середньорічної заробітної плати сільськогосподарського працівника в яку включений весь комплекс факторних ознак. Для спрощення отриманої економіко-математичної моделі кожна факторна ознака описана найбільш придатною апроксимуючою функцією; в нашому випадку всі фактори описані параболічною залежністю x = at 2 + bt + c (аналітичний вираз функції може змінюватися з плином часу). Підставляючи розраховані відповідні факторні ознаки і проводячи математичні перетворення, отримали економіко-математичну модель, в якій результативна ознака ( y ) є функцією календарного часу t.
Keywords: економіко-математична модель; середньорічна заробітна плата; форми господарювання; економіко-математична модель; мотивація; фонд оплати праці; матеріальне стимулювання; показники ефективності