Кліматичні зміни, як передумови небезпеки ерозії ґрунтів Запорізької області - Чебанова, Юлія Василівна; Чебанова, Юлия Васильевна; Chebanova, Yuliia (My University, 2018)
EN: Виявити зміни кліматичних умов на території Запорізької області, що безпосередньо впливають на розвиток ерозії ґрунтів регіону. Методи. Системний аналіз. Результати. Виявлені природно- кліматичних умови, що впливають на виникнення водної та вітрової ерозії. Проаналізовані особливості прояву (природні та антропогенні фактори) несприятливих природних процесів - водної та вітрової ерозії в межах Запорізької області. Висновки. Виявлено, що зміни кліматичних умов, які відбуваються на території Запорізької області, супроводжу ються середнім багаторічним зростанням суми позитивних температур, підвищенням середньорічної температури повітря та зниженням вітроциркуляційних процесів. Зміна кліматичних умов спричинила активізацію водної і вітрової ерозії. Вітрова ерозія поширена на прилеглих до узбережжя Азовського моря поверхнях, а також на поверхні Приазовської височини та навітряних схилах. В одно-ерозійні процеси приурочені до коротких і стрімких схилів, суттєво залежать від кількості опадів та властивостей грунтів. RU: Выявить изменения климатических условий на территории Запорожской области, которые непосредственно влияют на развитие эрозии почв региона. Методы. Системный анализ. Результаты. Выявлены природно-климатические условия, влияющие на возникновение водной и ветровой эрозии. Проанализированы особенности проявления (природные и антропогенные факторы) неблагоприятных природных процессов - водной и ветровой эрозии в пределах Запорожской области. Выводы. Выявлено. что изменения климатических условий, которые происходят на территории Запорожской области, сопровождаются средним многолетним ростом суммы положительных температур, повышением среднегодовой температуры воздуха и снижением ветроциркуляционных процессов. Изменения климатических условий вызвало активизацию водной и ветровой эрозии. Ветровая эрозия распространена на прилегающих к побережью Азовского моря поверхностях, а также на поверхности Приазовской возвышенности и наветренных склонах. Водно-эрозионные процессы приурочены к коротким и крутым склонам, существенно зависят от количества осадков и свойств почв. EN: To reveal changes of climatic conditions in the region of Zaporizhia, which directly affect the development of soil erosion processes of the region.
Климатические изменения, как предпосылки опасности эрозии почв Запорожской области
Climatic changes as a precondition of soil erosion danger of Zaporizhia region
Keywords: антропогенний ландшафт; регіональне природокористування; еколого- ландшафтознавчий аналіз; Запорізька область; водна ерозія; вітрова ерозія; антропогенный ландшафт; региональное природопользование; эколого- ландшафтоведческий анализ; Запорожская область; водная эрозия; ветровая эрозия; anthropogenic landscape; regional nature managment; ecology and landscape analysis; Zaporizhia region; water erosion; wind erosion