Розробка змішувача кормів безперервної дії для ферми ВРХ в умовах господарства - Кльованик, А. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Найбільший ефект дає згодовування кормів, які повністю задовольняють потребам тварин у поживних речовинах, вітамінах, антибіотиках. Повного набору поживних речовин немає ні в одному виді корму, тому необхідно готувати кормові суміші із декількох складових. Практика свідчить про те, що через порушення режиму годівлі та поїння продуктивність дійних корів знижується приблизно на 15%, а неякісно приготовані корми спричинюють захворювання тварин і зниження приростів на 10–15%. Одним з найбільш перспективних і прогресивних шляхів підвищення продуктивності тварин, як відомо, є застосування багатокомпонентних кормових раціонів. Найбільшої ефективності кормових ресурсів можна домогтися, застосовуючи їх у переробленому та змішаному вигляді у складі збалансованих сумішок. Зоотехнічною наукою і практикою встановлено, що згодовування повнораціонних кормових сумішей підвищує продуктивність тварин на 25…30%, при цьому скорочуються строки відгодівлі й на 15…20% зменшуються витрати кормів на одиницю виробленої продукції.
Keywords: змішувач кормів; ВРХ; кормові суміші; розробка