Вдосконалення потоково-технологічної лінії виробництва молочної продукції в умовах Токмацького району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Іванов, Олег Костянтинович (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Молочна галузь агропромислового комплексу спрямована на забезпечення населення високоякісними продуктами харчування, такими як молоко, сир, масло та інші харчові продукти. У сучасному процесі виробництва молочної продукції гомогенізація є процесом кондиціонування. Вона необхідна для запобігання розшарування продукту під час зберігання або тривалої ферментації, збільшення засвоєння молочного жиру і поліпшення сенсорних і смакових характеристик кінцевого продукту. Як правило, інші методи обробки не забезпечують такого ж якісного ефекту. Гомогенізоване молоко має ряд переваг перед не гомогенізованим. Збільшена площа поверхні жиру покращує сенсорні властивості продукту, смак стає більш повним і виразним, підвищується засвоюваність, зменшуються втрати молочного жиру та багато інших переваг. Тому диспергування молока стало стандартним процесом в більшості сучасних технологічних схем виробництва молочних продуктів, включаючи пастеризоване і непастеризоване питне молоко, кисломолочні продукти, морозиво, молочні консерви і сири. Незважаючи на очевидні недоліки сучасних клапанних диспергаторів (високі питомі енерговитрати, висока вартість, швидкий знос плунжерних пар і т.д.), такі машини є найбільш поширеними на сучасних підприємствах. Основною причиною цього є те, що такі машини мають найвищу ефективність диспергування. Подальше вдосконалення конструкції клапанних диспергуючих машин не призводить до суттєвого зниження енергоспоживання. Тому завданням є подальше вивчення механізму подрібнення жирової фази молока та розробка нових, більш ефективних методів диспергування або вдосконалення існуючих методів диспергування з метою зменшення енергоспоживання процесу диспергування та підвищення дисперсності молочного жиру.
Keywords: молочні продукти; ПТЛ; обладнання; підприємство; молоко; ефективність