Сучасні підходи до доїння високопродуктивних корів - Вуколов, В. І.; Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia (My University, 2020)
Вплив високого вакууму особливо відчутно проявляється при перетриманні двотактного доїльного апарату на дійках корови, так як при припиненні закінчення молока вакуум, який діє на дійки, збільшується і впливає вже на внутрішні, менш захищені частини дійок. При перетриманні доїльних стаканів вакуум діє на дійки безперервно, викликаючи больові відчуття у корів. При пошкодженні вакуумом клітин епітелію в молоко проникає невелика кількість крові, яку візуально визначити неможливо, так як колір, запах і смак молока не змінюються. Це приховані кроводої. Больові відчуття, що повторюються щодня, можуть гальмувати молоковіддачу і виробити у корів негативну реакцію на машинне доїння. Тоді у них не повністю видоюється молоко, поступово знижуються надої, і корови передчасно запускаються. Крім того приховані кроводоі при машинному доїнні збільшують небезпеку захворювання на мастит.
Keywords: доїння корів; вакуум; доїльний апарат; дійки корови; молоко; доїльні стакани; корови; клітини епітелію; машинне доїння; мастит