Особливості планування заходів ліквідації наслідків на атомних електростанціях - Румянцев, Владислав Ростиславович; Шарапова, Тетяна Анатоліївна; Карпенко, Ганна Володимирівна; Rumyantsev, Vladyslav; Sharapova, Tetiana; Karpenko, Ganna (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2026)
UA: У статті розглядаються специфікації стратегічного планування операцій з подолання наслідків інцидентів на ядерних об’єктах. Наявність численних джерел іонізуючого випромінювання на території держави створює суттєві ризики під час кризових подій, таких як промислові катастрофи, акти ядерного чи радіологічного тероризму, що потенційно призводять до поширення радіоактивних речовин і масового ураження людей. Такі обставини зобов’язують до превентивних дій, зокрема до підготовки до можливих викидів ізотопів йоду (131I, 125I, 123I) з формуванням резервів захисних препаратів. Аналіз практики реагування на медичні та гігієнічні наслідки катастроф на атомних електростанціях демонструє, що під час масштабної події на одному ядерному комплексі в зоні ризику може виявитися 100–3000 працівників об’єкта, 1000–1 000 000 цивільних осіб та 1000–50 000 осіб із загонів реагування. Згідно з висновками національних і міжнародних фахівців, поза 30-кілометровою буферною зоною не прогнозуються детерміновані радіаційні впливи, тому там не вимагається детальне планування медичної евакуації. Водночас зберігається загроза хронічного опромінення, яке провокує стохастичні радіобіологічні наслідки в довгостроковій перспективі. Дослідження акцентує увагу на пріоритетних захисних стратегіях для початкової стадії радіаційної аварії (РА). Ефективність укриття в закритих приміщеннях підвищується за рахунок герметизації стиків вікон і дверей доступними матеріалами. Сукупність профілактичних дій здатна знизити рівень внутрішнього забруднення від вдихання радіоактивних аерозолів у 3–10 разів. По завершенні проходження забрудненої хмари слід активізувати вентиляцію, аби запобігти концентрації аерозолів усередині, що перевищує зовнішні показники. /// EN: This paper presents an analysis of the specific aspects of planning response measures for the elimination of consequences at nuclear power plants. The presence of a large number of sources of radioactive emissions in the country poses a significant risk in the event of emergencies – technogenic accidents, nuclear or radiological terrorism – which may lead to radionuclide contamination and exposure of large populations. This necessitates proactive preparedness for potential releases of iodine radionuclides131I, 123I, and 125I and the establishment of reserves of prophylactic agents. Experience from the mitigation of medical and sanitary consequences of nuclear power plant accidents has shown that, in the case of a large-scale incident at a single nuclear facility, the affected zone may include between 100 and 3.000 personnel, 1.000 to 1 million residents, and 1.000 to 50.000 emergency response participants. According to domestic and international expert studies, deterministic effects are not expected beyond the 30-kilometer zone, which in turn does not require planning for medical evacuation measures. However, there remains a risk of population exposure to doses that may lead to adverse long-term radiobiological effects. The study examines the most effective countermeasures applicable during the early phase of a radiation accident. The protective capacity of indoor spaces can be increased by sealing window and door gaps with available materials. A comprehensive set of measures can reduce internal exposure from inhalation of radioactive aerosol particles by a factor of 3 to 10. After the passage of the radioactive cloud, it is necessary to ventilate indoor spaces to prevent the accumulation of aerosols at concentrations exceeding those in the ambient air.
Features of planning measures for the elimination of consequences at nuclear power plants
Keywords: радіаційні ризики; епідеміологічні ефекти; захисні протоколи; medical consequences; morbidity; prophylaxis