Теоретичне дослідження параметрів комбінованого гичкозбирального агрегату - Адамчук, В. В.; Булгаков, Володимир Михайлович; Булгаков, Владимир Михайлович; Bulgakov, Volodymyr; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Игнатьев, Евгений Игоревич; Ihnatiev, Yevhen (My University, 2017)
Побудована нова математична модель ефективного агрегатування фронтально навішених на колісні агрегатовані трактори гичкозбиральних машин та задньоначеплені очисники головок коренеплодів від залишків гички, що описує умови ефективного агрегатування та дає можливість визначити робочу швидкість і продуктивність різних комбінованих машинно-тракторних агрегатів.У результаті чисельного моделювання на ПК установлено, що інтегрально-просапний колісний трактор класу 3 забезпечуватиме найбільшу продуктивність під час використання комбінованих гичкозбиральних агрегатів для всього діапазону ширини захвату та у всьому діапазоні змін питомого тягового опору, а завдяки запасу потужності залишається можливість застосування додаткових приводних пристроїв, наприклад коренезбиральних машин.Моделювання продуктивності комбінованих агрегатів на базі колісних тракторів класу 0,9 та 1,4 показало, що вони здатні забезпечувати достатню й стійку продуктивність лише при агрегатуванні 3- або 4-рядних машин, а використання 6-рядного агрегату можливе лише для трактора класу 1,4 за малої врожайності та достатньо низьких значеннях питомого опору. Аналітичне дослідження, а також розроблена програма чисельного моделювання на ПК дають можливість визначати оптимальні параметри не лише цього комбінованого гичкозбирального агрегату, а й інших агрегатів за критеріями продуктивності й енергоємності.
Keywords: буряк цукровий; гичка; збирання; агрегат; трактор; математична модель; параметри