Нівелірна рейка. Опис до патенту на корисну модель № 159291. Україна - Малюта, Сергій Іванович; Даценко, Людмила Миколаївна; Леженкін, Олександр Миколайович; Леженкін, Іван Олександрович; Коломієць, Сергій Матвійович (My University, 2025)
Нівелірна рейка містить два рухомих один відносно одного бруси, оснащені штриховими шкалами з нанесеними на них дециметровими оцифрованими поділками та обладнаними світлодіодами, вимикачами світлодіодів, а також джерелом живлення. При цьому кожен з рухомих брусів виконаний з прозорого матеріалу, наприклад прозорої пластмаси, у вигляді суцільної прямокутної балки з відполірованими гранями, а світлодіоди розміщені на торцях брусів.
Keywords: нівелірна рейка; геодезія; вимірювання висот; перевищення; прозорий матеріал; прозора пластмаса; органічне скло