Властивості вогнетривів на основі шламів гальванічних підприємств та електрокорунду - Чернишова, Людмила Миколаївна; Чернышева, Людмила Николаевна; Chernyshova, Liudmyla; Бойко, С. Б. (Мелітополь: ТДАТУ, 2018)
UK: розроблений процес утилізації осаду стічних вод з подальшим застосуванням продукту реакції. Відхід гальванічного виробництва після зневоднення на фільтр – пресі до вологості 75…80% прямував в камеру з нагрівачем, в яку додавали концентровані сірчану і фосфорну кислоти. Утворювалась темно–зелена рідина великої в’язкості, щільністю 1,67 г/см 3 . Електрокорунд ретельно перемішували з різною кількістю клею і закладали в форми. Після сушіння при визначеній температурі виготовлені зразки випробовували на міцність. Наведені властивості вогнетривів на основі неорганічного клею виготовленого зі шламів гальванічних підприємств на водостійкість, кислотостійкість, обробку матеріалу розчином цементу та міцність. RU: разработан процесс утилизации осадка сточных вод с дальнейшим применением продукта реакции. Отходы гальванического производства после обезвоживания на фильтр – прессе до влажности 75…80% направлялись в камеру с нагревателем, в которую добавляли концентрированные серную и фосфорную кислоты. Образовывалась темно–зеленая жидкость большой вязкости, плотностью 1,67 г/см 3 . Электрокорунд тщательно перемешивали с разным количеством клея и закладывали в формы. После сушки при определенной температуре изготовленные образцы испытывали на прочность. Приведены свойства огнеупоров на основе неорганического клея изготовленного из шламов гальванических предприятий на водостойкость, кислотостойкость, обработку материала раствором цемента и прочность. EN: The process of wastewater sludge disposal with subsequent application of the reaction product was developed. The waste of galvanic production after dehydration on the filter press to humidity of 75...80% was transferred into the chamber with a heater. Concentrated sulfuric and phosphoric acids were added as well. Dark green liquid of high viscosity was forming. Its density made up 1,67 g/cm3. Electrocorundum was thoroughly mixed with different amount of adhesive and was laid into the forms. After drying at a particular temperature, the samples were tested. The qualities of fire–bricks on the basis of inorganic glue making from electroplating plants sewage on the waterproof, acid resistance, treatment material by cement mortar and strength are given.
Keywords: шлами гальванічних підприємств; вогнетриви; електрокорунд; осад гідроксидів важких металів