Удосконалення системи захисту асинхронного двигуна приводу вовчка технологічної лінії виробництва м’ясного фаршу - Груздєв, Андрій Олексійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: В роботі проведено аналіз технологічної лінії виробництва м’ясного фаршу підприємства «Агропродукт», визначено недоліки системи керування і захисту асинхронними двигунами та обрано шлях розв’язання проблеми. Обґрунтовано параметри експлуатаційного режиму роботи електродвигуна та еквівалентну теплову схему заміщення асинхронного двигуна приводу вовчка. Досліджено втрати активної потужності та усталене перевищення температури обмотки статора асинхронного двигуна приводу вовчка у функції коефіцієнта завантаження. Досліджено поточне перевищення температури обмотки статора та швидкість теплового зношення ізоляції обмотки статора асинхронного двигуна приводу вовчка у функції часу. Висунуто вимоги до пристрою захисту та розроблено відповідний пристрій. В роботі також вирішені питання техніки безпеки при експлуатації пристрою захисту. Доцільність прийнятих рішень підтверджено розрахунком економічної ефективності впровадження пристрою захисту. /// EN: The work analyzes the technological line of minced meat production at the "Agroprodukt" enterprise, identifies deficiencies in the control and protection system of asynchronous motors, and selects a way to solve the problem. The parameters of the operational mode of the electric motor and the equivalent thermal substitution scheme of the asynchronous motor of the meat grinder drive are substantiated. The loss of active power and the steady-state temperature rise of the stator winding of the asynchronous motor of the meat grinder drive as a function of the load factor are investigated. The current temperature rise of the stator winding and the thermal degradation rate of the stator winding insulation of the asynchronous motor of the meat grinder drive as a function of time are studied. The requirements for the protection device are proposed, and the corresponding device is developed. The work also addresses safety issues during the operation of the protection device. The feasibility of the accepted decisions is confirmed by calculating the economic efficiency of the implementation of the protection device.
Keywords: асинхронний двигун; вовчок; перевантаження; система захисту; швидкість теплового зношення ізоляції; мікроконтролерний пристрій захисту; asynchronous motor; meat grinder; overload; protection system; thermal degradation rate of insulation; microcontroller protection device