Ефективне управління сіножаттями і пасовищами Східного Поділля - шлях до збереження біорізноманіття агроландшафтів - Ганчук, Максим Миколайович; Ганчук, Максим Николаевич; Hanchuk, Maksym (My University, 2015)
Внаслідок систематичного сінокосіння і надмірного випасання тварин із травостою зникають цінні у кормовому відношенні злаки, бобові та різнотрав’я. Звільнені еконшгі заповнюють мезофіти і синантропи. Через випадання окремих видів флористична насиченість ценозів знижується на 10-15%, а при інтенсифікації антропогенного впливу - на 20-25%. Як наслідок травостій зріджується, а площі культурних фітоценозів скорочуються
Keywords: сіножаття; біорізноманіття агроландшафтів; біорізноманіття; екосистеми