Застосування біопрепаратів для підвищення стресостійкості і продуктивності пшениці озимої - Тимощук, Тетяна Миколаївна; Шульга, С. Ю.; Давидов, Д. В.; Герасько, Тетяна Володимирівна; Herasko, Tetiana (Харків : 2023, 2023)
UA: У роботі розглянуто ефективність застосування біологічних препаратів на основі ендомікоризних грибів та бактерій для передпосівної обробки насіння пшениці озимої. Дослідження було спрямовано на вивчення впливу біопрепаратів Ендоспор ДМ, ЗП та органо-мінерального добрива Бактолайв Сід, ЗП на ріст, розвиток, життєздатність рослин після перезимівлі та урожайність. Установлено, що використання вказаних препаратів сприяє формуванню ефективного арбускулярно-мікоризного симбіозу, покращує мінеральне живлення, активує захисні механізми рослин, позитивно впливає на структурно-агрегатний стан ґрунту. Обробка насіння цими препаратами забезпечила покращання зимостійкості рослин та підвищення урожайності пшениці озимої на 11,8–18,8% порівняно з контролем. Результати дослідження підтверджують доцільність використання мікробіологічних препаратів у технологіях вирощування зернових культур як екологічно безпечної та ефективної альтернативи хімічним протруйникам.
Keywords: пшениця озима; біопрепарати; ендомікоризні гриби; Ендоспор ДМ; Бактолайв Сід; життєздатність рослин; урожайність; фосфорне живлення; агробіотехнологія