Візуалізація електричних полів кількох зарядів у Matlab при викладанні фізики на інженерних спеціальностях - Одновол, Дмитро Геннадійович; Odnovol, Dmytro (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: У сучасному освітньому процесі все більшого значення набуває використання комп’ютерних технологій для вивчення складних фізичних явищ. Інженерні спеціальності вимагають не лише глибоких теоретичних знань, але й вміння застосовувати ці знання на практиці. У цьому контексті чисельне моделювання та візуалізація фізичних процесів виступають важливим інструментом підвищення якості навчання. Одним із таких прикладів є вивчення електричних полів, яке традиційно базується на аналітичних розрахунках та графічному зображенні результатів. Метою роботи є продемонструвати можливості MATLAB для моделювання та візуалізації електричних полів кількох зарядів, а також оцінити можливості використання таких моделей у навчанні фізики студентів інженерних спеціальностей. Завдання дослідження: розробити модель для чисельного розрахунку та візуалізації електричних полів кількох зарядів у MATLAB та інтегрувати розроблену модель у навчальний процес. Очікується, що впровадження чисельних моделей у навчальний процес сприятиме покращенню засвоєння матеріалу, формуванню практичних навичок та підвищенню зацікавленості студентів у вивченні фізики.
Keywords: MATLAB; програмне забезпечення; візуалізація електричних полів