Дослідження руху частинки по лопаті з урахуванням впливу повітряного потоку - Beloev, Hristo; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Фокіна, Я. Є.; Ihnatiev, Yevhen; Fokina, Y. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Розроблена конструкція гичкозбиральної машини з удосконаленим завантажувальним механізмом, який виконаний у вигляді відцентрової кидача, що приймає весь обсяг зрізаної гички цукрового буряка, а також вивантажувального патрубка кінець якого перебуває на рівні транспортного засобу, що рухається поруч із гичкозбиральною машиною. Для обґрунтування раціональних параметрів даного завантажувального пристрою розроблена математична модель руху частки гички по лопаті кидалки і її сходу з лопаті з метою подальшого моделювання руху по внутрішній поверхні циліндричної частини кожуха і його прямолінійній частини до надходження в транспортний засіб. Отримане при цьому диференціальне рівняння руху частинки гички по лопаті кидалки враховує вплив повітряного потоку, створюваного обертанням кидалки, лопаті якої захоплюють і розганяють повітря, що перебуває в замкненому просторі циліндричного кожуха. Фундаментальна теорія руху частки матеріалу по робочих поверхнях сільськогосподарских машин представлена в роботах Василенко П.М., Булгакова В.М. і ін., але в цих роботах не розглянуто вплив повітряного потоку на рухчастинки.
Keywords: аналітичний вираз; визначення абсолютної швидкості сходу частки гички з лопаті кидалки; числові розрахунки на ПК; кінематичні й конструктивні параметри кидалки