Опис до патенту на корисну модель № 72178 "Пристрій для охолодження й сушіння сільськогосподарських продуктів активним вентилюванням" - Верхоланцева, Валентина Олександрівна; Верхоланцева, Валентина Александровна; Verkholantseva, Valentyna; Ялпачик, Володимир Федорович; Ялпачик, Владимир Федорович; Yalpachyk, Volodymyr; Гвоздєв, О. В. (Державна служба інтелектуальної власності України, 2012)
Пристрій для охолодження й сушіння сільськогосподарських продуктів активним вентилюванням, що містить внутрішньопідлоговий канал, з'єднаний із джерелом вентилювання, плити й ґрати, на яких виконані поперечні відносно внутрішньопідлогового каналу рифлі, причому в рифлях ґрат виконані отвори, і плоскі кришки з поперечними пазами в нижній частині й ті, що утворюють із рифлями плит і ґрат вентиляційний канал, причому в плоских кришках над вентиляційним каналом між поперечними пазами виконані щілинні отвори, а в нижній частині додатково поздовжні пази, в яких встановлені рухливі пластини із щілинними отворами, розташованими під щілинними отворами кришок, причому щілинні отвори суміжних кришок виконані в шаховому порядку, а нижня поверхня вентиляційного каналу між рифлями плит має уклін під кутом так, що перетин каналу зменшується від внутрішньопідлогового каналу до периферії
Keywords: охолодження сільськогосподарських продуктів активним вентилюванням; сушіння сільськогосподарських продуктів активним вентилюванням; механізація сільськогосподарських процесів; сушіння біологічної маси зернових культур; охолодження біологічної маси зернових культур