Cyber risks in the financial and banking system: analysis of direct and systemic losses - Kryshtal, Halyna; Samofalova, Mariia; Sakhno, Liudmyla; Сахно, Людмила Анатоліївна; Fedyna, Vita; Mokiienko, Tetiana; Yermolaieva, Maryna; Кришталь, Галина; Самофалова, Марія; Федина, Віта; Мокієнко, Тетяна; Єрмолаєва, Марина (My University, 2025)
EN: The article focuses on the impact of cyber risks on the banking sector and the financial system, particularly in relation to the country's economic stability. The key factors contributing to the emergence of cyber threats are identified, and methods for their mitigation at the level of individual financial institutions are examined. In the course of the study, the authors considered a model based on the analysis of the direct and systemic impact of cyberattacks, taking into account the macroeconomic distribution and the application of the Leontief input-output table. This approach made it possible to create an objective picture of economic losses across all sectors of the economy, rather than solely at the enterprise level. The authors propose an approach to assessing losses through the depreciation of intangible assets and operational risks, which is crucial for accurately determining the consequences for the financial system, the banking sector, and the competitiveness of individual banks. Revenue reduction due to declining profitability and lost profits is also highlighted as critical factors that must be considered in calculations. The study emphasizes the development of international cybersecurity standards and provides recommendations for active risk management, particularly through risk avoidance, mitigation, and transfer, which are essential for the practical application of the research findings in both business and public administration. The authors demonstrate that further research in the field of cybersecurity, including the analysis of the impact of cyber risks on macroeconomic stability, forecasting the consequences of cyberattacks for GDP and financial stability, and improving cooperation mechanisms between the public and private sectors, is highly relevant. The study has practical value for the development of cybersecurity protection strategies and can be useful for policymakers, regulators, and business leaders seeking to ensure the cybersecurity of economic infrastructure. /// UA: Стаття присвячена дослідженню впливу кіберризиків на банківський сектор і фінансову систему, зокрема на економічну стабільність країни. Визначено ключові фактори, що сприяють виникненню кіберзагроз, а також розглянуто методи їх мінімізації на рівні окремих фінансових установ. У процесі дослідження автори розглянули модель, що базується на аналізі прямого та систематичного впливу кібератак, з урахуванням макроекономічного розподілу й застосування леонтієвської таблиці типу «витрати-випуск», що дозволило створити об'єктивну картину економічних втрат на рівні всіх секторів економіки, а не лише на рівні окремих підприємств. Автори запропонували підхід до оцінки втрат через зниження вартості нематеріальних активів і операційних ризиків, що є важливим для точного визначення наслідків для фінансової системи, банківського сектора та конкурентоспроможності кожного окремого банку. Зниження доходів через зменшення доходності та недоотриманий прибуток — це також критичні фактори, які важливо враховувати при розрахунках. Закцентовано увагу на розвитку міжнародних стандартів для кібербезпеки, а також надано рекомендації щодо активного менеджменту ризиків, зокрема через уникнення, зменшення та перенесення ризиків, що є важливим для практичного застосування результатів дослідження в бізнесі та державному управлінні. Автори довели, що перспективи для подальших досліджень у галузі кібербезеки, включаючи аналіз впливу кіберризиків на макроекономічну стабільність, прогнозування наслідків кібератак для ВВП та фінансової стабільності, а також удосконалення механізмів взаємодії між державними й приватними структурами, є надзвичайно актуальними. Дослідження має практичну цінність для розробки стратегій захисту від кіберзагроз і може бути корисним для політиків, регулятора і бізнес-лідерів, що прагнуть забезпечити кібербезпеку економічної інфраструктури.
Кіберризики у фінансовій та банківській системі: аналіз прямих і систематичних втрат
Keywords: digitalization; cyber risks; financial system; banking system; competitiveness; цифровізація; кіберризики; фінансова безпека; банківська система; конкурентоспроможність