Типи та характеристики рекуперативних теплообмінних апаратів для біогазових установок - Скляр, Олександр Григорович; Тат’яненко, В. О.; Skliar, Oleksandr; Tatianenko, V. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Стратегічні напрями розвитку енергетики в Україні передбачають широке використання нетрадиційних джерел енергії, у тому числі й енергії органічної біомаси (гній, послід, вичавки сільськогосподарських продуктів, відходи полеводства та ін.). З проблемою утилізації відходів тісно змикається інша, яка все більше загострюється, охорона навколишнього середовища. Вона також потребує інтенсивної та раціональної переробки відходів тваринництва. Концентрація птахівництва та тваринництва, як відомо, пов'язана із проблемою утилізації відходів ферм. Сучасна біотехнологія передбачає будь-які перетворення субстрату на кормовий продукт і навпаки. Доцільність здійснення таких процесів визначають головним чином санітарно-епідеміологічні та меншою мірою технічні фактори.
Keywords: метан; зброджування; біогаз; біомаса; адаптована метаногенна асоціація; рекуператор; теплообмін; рекуперація скидної теплоти