Розвиток цифрового туризму в Україні: сучасний стан та перспективи : кваліфікаційна робота ОС «Магістр»: спец. 242 Туризм і рекреація ОПП «Туризм» - Гайдаш, Марія (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Глобальна цифровізація трансформувала туристичну індустрію з сектору послуг у високотехнологічну екосистему, де конкурентоспроможність дестинації чи підприємства визначається не лише якістю фізичної інфраструктури, а й рівнем їхньої цифрової зрілості. В умовах стрімкого переходу світової економіки до моделі «Туризм 4.0»,ігнорування інноваційних інструментів – від систем штучного інтелекту до технологій віртуальної реальності – призводить до неминучої втрати ринкових позицій. Сучасний споживач вимагає максимальної персоналізації, мобільності та швидкості обслуговування, що змушує бізнес переходити від капіталомістких моделей управління до гнучких платформних рішень. Для України проблематика цифрового туризму набуває екзистенційного значення, оскільки в умовах воєнного стану та перманентних безпекових загроз саме цифрові технології стали головним інструментом виживання галузі. Сьогодні функціональне навантаження діджиталізації змістилося з маркетингової площини у сферу безпеки: наявність верифікованої інформації про укриття, автономність енергопостачання та можливістьбезконтактних транзакцій стали базовими умовами функціонування ринку. Повоєнне відновлення України не може відбуватися шляхом простої відбудови зруйнованого; воно вимагає реалізації концепції «розумного відновлення», де цифрова інфраструктура проектується паралельно з фізичною. Розробка дієвих стратегій цифровізації, що враховують як євроінтеграційні процеси, так і специфіку післявоєнної ветеранів та осіб з інвалідністю, є нагальною суспільною потребою, що підтверджує своєчасність та важливість обраної теми.
Keywords: розвиток цифрового туризму; цифровий туризм; туристичний бізнес; туроператор