Потенціал міжнародного співробітництва України в геоекономічному просторі туристичної галузі - Демко, Валентина Сергіївна; Свиноус, І. В.; Demko, Valentyna; Svynous, I. V. (My University, 2023)
UA: У статті визначено ключові критерії для функціонального поєднання між макро-регіональними та локально-регіональними системами, які об’єднують велику кількість виробників туристичних послуг. Ці системи можуть об’єднатися в єдину економічну модель, відновити активність туристичної галузі під час кризових умов розвитку та сприяти потенціалу міжнародного співробітництва України в геоекономічному просторі. З використанням системного підходу підкреслено, що геоекономічний простір туристичної галузі є суспільно- географічною системою. Ця система, відповідно до законів трансформації, перетворює кілька якісних змін, формуючи потенціал міжнародного співробітництва держави в глобальній ієрархії. Це забезпечує якісні зміни території через мобілізацію значних ресурсів. Проаналізовано темпи падіння ринку міжнародного туризму та динаміка міжнародних туристичних потоків в макрорегіональних системах Європи, Америки, Азії, Африки та Австралії. Визначено темпи зростання (падіння) потенціалу міжнародного співробітництва макрорегіональних систем з розвинутою та слаборозвинутою геоекономікою туристичної галузі. Проведено кластиризацію туристичних макрорегіональних систем Європи та локально-регіональних систем України за індикаторами інтегрального індексу міжнародного співробітництва. EN: The article defines the dominant criteria for the functional symbiosis of macroregional and local-regional systems with a large number of producers of tourism products. The forecast dynamics of the development of the potential of international cooperation of Ukraine in the geo-economic space of macro-regional systems of Europe are provided. Research results. With the use of a systemic approach, it is emphasized that the geo-economic space of the tourism industry is a socio-geographical system. This system, in accordance with the laws of transformation, transforms several qualitative changes, forming the potential of international cooperation of the state in the global hierarchy. This ensures qualitative changes in the territory through the mobilization of significant resources. The rate of decline of the international tourism market and the dynamics of international tourist flows in the macro-regional systems of Europe, America, Asia, Africa and Australia are analyzed. Conclusion. The rates of growth (decline) of the international cooperation potential of macro-regional systems with developed and underdeveloped geoeconomics of the tourism industry are determined. Clustering of tourism macro-regional systems of Europe and local-regional systems of Ukraine was carried out according to the indicators of the integral index of international cooperation.
Potential of international cooperation of Ukraine in the geoeconomic space of the tourist industry
Keywords: туристична галузь; міжнародне співробітництво; геоекономіка; міжнародних туристичний ринок; туристичні потоки; туристичні продукти; tourism industry; international cooperation; geoeconomics; international tourist market; tourist flows; tourist products