Перспективний напрямок зниження енерговитрат диспергування - Самойчук, Кирило Олегович; Ковальов, Олександр Олександрович; Паляничка, Надія Олександрівна (Запоріжжя : 2022, 2022)
UA: Гомогенізація молока призводить до покращення смакових якостей молочних продуктів і збільшення терміну їх придатності, тому належить до нормативних операцій молокопереробної галузі й проводиться при виробництві більшості молочних продуктів. Метою проведення гомогенізації є (диспергування) зменшення середнього діаметра жирових кульок (СЖК) молока з 3-4 мкм в необробленому молоці до 0,75-0,85 мкм в готовому продукті. Такі значення відповідають показникам дисперсності найбільш поширених у промисловості клапанних гомогенізаторів. Крім того в процесі гомогенізації забезпечується рівномірний розподіл вершків в знежиреному молоці. Однак для клапанних гомогенізаторів, при забезпеченні високого ступеня диспергування, енергетичні витрати процесу складають 6-8кВт·год/т гомогенізованого молока. Тому підвищення енергоефективності процесу гомогенізації є актуальною задачею науковців і фахівців харчової галузі промисловості.
Самойчук К. О., Ковальов О. О., Паляничка Н. О. Перспективний напрямок зниження енерговитрат диспергування. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференції (Запоріжжя, 01-25 листопада 2022 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2022. С. 108-110.
Keywords: гомогенізація; молоко; молокопереробка; зниження енергетичних витрат; диспергування струминних гомогенізаторів