Обґрунтування доцільності створення зарядних станцій для електромобілів на основі комплексного використання відновлених джерел енергії - Туняков, Кирил Петрович (My University, 2025)
UA: В роботі проведено аналіз світових тенденцій розвитку інфраструктури зарядних станцій для електромобілів, їх технічні характеристики та класифікація. Доведена актуальність застосування вітрової і сонячної енергій для енергозабезпечення зарядних станцій для електромобілів та обґрунтовано доцільність створення їх на основі комплексного використання цих видів енергій. Розглянуто характеристики вітрової і сонячної енергій та їх вплив на ефективність роботи зарядних установок. Виконано моделювання роботи вітроенергетичної і фотоелектричної установки для заряду акумуляторних батарей електромобілів та розрахунок енергетичних ресурсів, необхідних для забезпечення роботи таких зарядних станцій. Оцінено необхідні обсяги накопичення енергії для забезпечення безперебійної роботи системи зарядки. Виконано опис процесу заряду акумуляторних батарей на автономних зарядних станціях електромобілів при використанні енергії вітру та сонячного випромінювання. Розроблена і досліджена система швидкої зарядки електромобілів на основі комплексного використання вітрових і сонячних установок. На основні принципів забезпечення охорони праці на автономних зарядних станціях електромобілів запропоновані інноваційні технології, що підвищують рівень охорони праці на таких станціях. Прийняті і запропоновані рішення в роботі підтверджені техніко-економічними розрахунками. /// EN: The paper analyzes global trends in the development of the infrastructure of charging stations for electric vehicles, their technical characteristics and classification. The relevance of the use of wind and solar energies for the power supply of charging stations for electric vehicles has been proved and the expediency of creating them on the basis of the integrated use of these types of energies has been substantiated. The characteristics of wind and solar energies and their impact on the efficiency of charging installations are considered. Simulation of the operation of wind energy and photovoltaic installations for charging batteries of electric vehicles and calculation of energy resources necessary to ensure the operation of such charging stations have been carried out. The necessary volumes of energy storage to ensure the smooth operation of the charging system are estimated. A description of the process of charging batteries at autonomous charging stations of electric vehicles using wind energy and solar radiation is performed. A fast charging system for electric vehicles based on the integrated use of wind and solar installations has been developed and studied. Based on the basic principles of ensuring labor protection at autonomous charging stations of electric vehicles, innovative technologies have been proposed that increase the level of labor protection at such stations. The decisions made and proposed in the work are confirmed by technical and economic calculations.
Keywords: електромобіль; зарядна станція; інвертор; фотоелектрична станція; вітро електрична станція; electric car; charging station; inverter; photovoltaic station; windpower plant