Опис до патенту на корисну модель № 141745 "Автономний стебловий вітроенергетичний пристрій" - Стручаєв, Микола Іванович; Стручаев, Николай Иванович; Struchaiev, Mykola; Хлистун, О. Р. (Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, 2020)
Автономний стебловий вітроенергетичний пристрій містить стійки вітроприймача та перетворювачі енергії коливань в електричну енергію. Стійки вітроприймача виготовлено у вигляді вуглеволоконних гнучких прутів-щогл, всередині яких розміщено автономні блоки для вироблення електричного вихідного сигналу від механічного вхідного сигналу, які містять: п'єзоелектричні перетворювачі, паралельно з'єднані з електричними конденсаторами. П'єзоелектричні перетворювачі і електричні конденсатори містять рухомі елементи, які мають можливість переміщуватися при згинанні-розгинанні стійок вітроприймача під дією вітру. Автономні блоки під'єднано до електричних споживачів
Keywords: стебловий вітроенергетичний пристрій; електрична енергія; вітроенергетика; перетворення енергії механічного тиску в електроенергію; автономні джерела; перетворення енергії вітрового потоку в корисну енергію; прапорцевий вітрогенератор