Українська мова як маркер національної ідентичності: національно-патріотичний рух ТДАТУ - Кюрчев, Сергій Володимирович; Kiurchev, Serhii (My University, 2024)
UA: Стаття присвячена аналізу української мови як ключового маркера національної ідентичності в контексті національно патріотичного руху ТДАТУ. У дослідженні розглядаються історичні та соціокультурні аспекти, які впливають на формування мовної ідентичності в Україні. Зокрема, акцентується увага на роль мови у консолідації суспільства, формуванні патріотичних почуттів та захисті культурної спадщини. Результати дослідження підкреслюють важливість усвідомлення мови як символу національної самосвідомості та фактору, що сприяє розвитку національної єдності. /// EN: This article is dedicated to the analysis of the Ukrainian language as a key marker of national identity in the context of the national patriotic movement of TDAU. The study examines the historical and sociocultural aspects that influence the formation of linguistic identity in Ukraine. In particular, attention is drawn to the role of language in consolidating society, forming patriotic feelings, and protecting cultural heritage. The results of the research emphasize the importance of recognizing language as a symbol of national self-awareness and a factor that contributes to the development of national unity.
Keywords: українська мова; національна ідентичність; національно-патріотичний рух; мовна політика; патріотизм; освітні програми; мовна інтеграція; мовна культура; ukrainian language; national identity; national patriotic movement; language policy; patriotism; educational programs; language integration; language culture