Комп’ютерний аналіз технологічності деталі типу «Вал» - Мовчан, К. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Розробка технологічного процесу (ТП) розробляється для виробів, конструкції яких відпрацьовані на технологічність. Конструкція деталі прямо впливає на розробку технологічного процесу, вибір верстатів, пристосувань і може бути визнана технологічною, якщо забезпечує просте й економічне виготовлення цього виробу. Від точності розмірів деталі залежить вибір робітників тієї або іншої кваліфікації. Залежно від матеріалу вибирається спосіб одержання заготівлі, її вид, режими обробки, інструмент. Тип деталі – Вал. Матеріал деталі Сталь 45 звичайно застосовується при виготовленні вала швидкохідних високо навантажених передач. Він недорогий, широко розповсюджений і застосовуваний у машинобудуванні; добре обробляється різанням, що сприяє скороченню часу обробки. Як технологічні бази використають центрувальні отвори, які дозволяють обробити майже всі зовнішні поверхні вала на єдиних базах з установкою в центрах. Вони збігаються з конструкторськими, що не спричинить погрішності базування. Але конструкторські розміри можуть не збігатися з технологічними, що викличе жорсткість допусків на деякі розміри. Даний вал має невеликі перепади діаметрів щаблів, що дозволяє вести обробку одночасно декількома різцями й говорить про технологічність. Вимоги до шорсткості вала тяжкі – є поверхні з високими вимогами (місця під підшипники) обробка яких ускладнює технологічний процес, збільшує номенклатуру обробного інструмента, але є й з досить низькими, обробка яких не вимагає більших витрат часу й високої трудомісткості.
Keywords: розробка; аналіз; технічна характеристика токарних станків; шліфування