Удосконалення технології хлібо-булочних виробів з використанням їстівних грибів та продуктів їхньої переробки - Бандура, Ірина Іванівна; Сокот, Олександр Євгенович; Bandura, Iryna; Sokot, O. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: В останні десятиліття у світі помітна тенденція до популяризації здорового способу життя і особливо здорового харчування. І це не дивно, оскільки саме з їжею до організму людини надходять такі незамінні компоненти як білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, мікро- та макроелементи, які забезпечують нормальне протікання тисяч біохімічних реакцій, що зумовлюють життєві функції організму. Однак в той же час і підвищення рівня захворюваності населення нерозривно пов’язано з харчуванням, оскільки харчування серед чинників, що формують здоров’я людини займає близько 40 – 45%. Вислів Гіппократа «Ми є те що ми їмо» ідеально описує те, як сильно те що ми споживаємо впливає на нас. Саме тому люди повинні відповідально підходити до питання власного харчування, адже від цього напряму залежить їх здоров’я, а отже і життя в цілому. Сьогодні фахівці взагалі розглядають харчові продукти в якості носіїв БАР (біологічно активних речовин), які беруть участь в процесах регуляції організму. Зважаючи на все вище зазначене, зусилля медиків та технологів з усього світу спрямовані на розробку, обґрунтування та виробництво функціональних харчових продуктів. Функціональні харчові продукти (ФХП) – нові харчові продукти, які не тільки задовольняють потреби людини в енергії, пластичних матеріалах, поживних речовинах, але й надають імуномодулюючі, біорегуляторні, реабілітаційні та інші позитивні фізіологічні впливи на всі органи, системи та функції організму.
Keywords: здорове харчування; виробництво функціональних харчових продуктів; споживач; дослідження