Лісові екосистеми, оцінка пошкоджень через обстріли, пожежі, зміни клімату у зонах усіх областей з активними бойовими діями (13ГЗД001000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Бакалавр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Іващенко, Вероніка Петрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Лісові екосистеми є важливим компонентом природного середовища, що виконують екологічні, кліматорегулюючі та соціально-економічні функції. В умовах активних бойових дій вони зазнають значних антропогенних та техногенних впливів, серед яких — механічні пошкодження внаслідок обстрілів, виникнення пожеж, забруднення ґрунтів та водойм, а також негативний вплив змін клімату. Дослідження спрямоване на комплексну оцінку масштабу і характеру пошкоджень лісових масивів у зонах бойових дій різних областей України. Передбачено використання дистанційного зондування Землі, геоінформаційних технологій та польових обстежень для аналізу змін у структурі та складі лісів, визначення площ знищених і деградованих насаджень, оцінки біорізноманіття та екосистемних послуг. Отримані результати можуть бути використані для розробки стратегій відновлення лісових екосистем, підвищення їх стійкості до кліматичних змін і мінімізації наслідків військових дій для довкілля. Мета роботи: дослідити вплив збройної агресії та кліматичних змін на стан лісових екосистем України.
Keywords: лісові екосистеми; бойові дії; пошкодження; пожежі; зміни клімату; дистанційне зондування Землі; ГІС; відновлення лісів; екологічний моніторинг