ВІйна в Україні: ризики для глобальної продовольчої безпеки. - Прісс, Олеся Петрівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2023)
Ринки сільськогосподарських товарів зазнають прямого впливу різними способами, наприклад, порушення ланцюгів постачання, торгівлі та логістики. Особливо сильно постраждали світові ринки зернових та олійних культур, оскільки росія та Україна є одними з провідних експортерів цих продовольчих товарів. Вартість світового сільськогосподарського експорту з України, росії та Білорусі у 2020 році становила відповідно 19,4 млрд євро, 24,8 млрд євро та 5,0 млрд євро. Експорт сільськогосподарської продукції з України та росії до країн ЄС-27 у 2020 році оцінювався відповідно в 5,4 і 2,7 млрд євро. Основними напрямками експорту сільськогосподарської продукції з України були Китай, Індія, Нідерланди, Єгипет, Туреччина, Іспанія та Польщі.
Keywords: потенційні продовольчі ризики війни; стан ринків сільськогосподарської продукції; ринки сільськогосподарських товарів