Вплив біологічно активних сполук вівса посівного на харчову цінність м’яса гусей - Данченко, Олена Олександрівна; Данченко, Микола Миколайович; Майборода, Данііл Олександрович; Здоровцева, Любов Миколаївна (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Проведено порівняльний аналіз впливу домішок трав’яної маси вівса та її водного екстракту на антиоксидантну активність м’язових тканин гусей породи Легарт Датський у передзабійному періоді (з 35-ої до 63-ої доби) і якість отриманого гусячого м’яса. За обох технологічних режимів застосування біологічно активних речовин вівса в годівлі гусей встановлено підвищення антиоксидантної активності їх м’язових тканин, але екстракт вівса сприяв більш потужній активізації системи антиоксидантного захисту цих тканин гусей під час фізіологічної напруги формування ювенального пір’я. Втім, при додаванні трав’яної маси вівса до раціону гусей виявлено більш значне підвищення біологічної цінності отриманого м’яса за рахунок збільшення вмісту ω3- і ω6- поліненасичених жирних кислот. Подальші дослідження доцільно спрямувати на порівняльний аналіз впливу технологічних режимів застосування вівса на амінокислотний і вітамінний склад м’яса гусей та оптимізацію технологічних режимів застосування біологічно активних речовин вівса посівного з метою отримання гусятини вищої якості. EN: A comparative analysis of the influence of the admixtures of the herbal mass of oats and its water extract on the antioxidant activity of the muscle tissues of the Danish Legart geese in the pre-slaughter period (from the 35th to the 63rd day) and the quality of the obtained goose meat was carried out. Under both technological regimes of using biologically active substances of oats in feeding geese, an increase in the antioxidant activity of their muscle tissues was established, but the oat extract contributed to a more powerful activation of the antioxidant protection system of these goose tissues during the physiological stress of the formation of juvenile feathers. However, adding oat grass mass to the diet of geese revealed a more significant increase in the biological value of the obtained meat due to an increase in the content of ω3- and ω6-polyunsaturated fatty acids. It is advisable to direct further research to a comparative analysis of the influence of technological methods of using oats on the amino acid and vitamin composition of gееse meat and optimization of technological methods of using biologically active substances of seed oats in order to obtain gееse meat of higher quality.
Keywords: гуси; м’язові тканини; антиоксидантна активність; жирнокислотний склад; овес посівний; біологічно активні сполуки; технологічний режим; geese; muscle tissue; antioxidant activity; fatty acid composition; seed oats; biologically active compounds; technological mode