ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАЄКТОРІЇ РУХУ АСИМЕТРИЧНОГО ПОСІВНОГО МАШИННО-ТРАКТОРНОГО АГРЕГАТУ - Булгаков, В.М.; Адамчук, Валерій Васильович; Надикто, Володимир Трохимович; Кюрчев, Володимир Миколайович; Троханяк, О.М. (My University, 2023)
Поява на теренах України трактора се рії ХТЗ-160 зумовила можливість реаліза ції на його основі досить перспективного 12-рядного комплексу машин для вирощу вання просапних культур із міжряддям 70 см [6, 7]. Зазначений комплекс розроблений фірмою Elvorti (м. Кропивницький) і скла дається із сівалки Leda-12 та культиватора КРНВ-8,4. Трактор моделі ХТЗ-16131 має колію шириною Bt = 2100 мм (210 см). Його ру шії обладнані пневматичними шинами ти порозміру 16.9R38. Оскільки ширина шин Bk = 43 см, то вони вписуються в міжряд дя Br = 70 см з шириною захисної зони 13 см. Водночас умова (1) для цього енер гетичного засобу не виконується, адже k = 210 ⋅ 70–1 = 3. Якщо до нього приєд нати симетрично просапну сівалку, дві її посівні секції висіватимуть насіння у ґрунт, ущільнений відносно вузькими колесами трактора з усіма негативними наслідками, що звідси випливають.
Experimental studies of the movement trajec tory of asymmetric sowing machine-tractor unit
Keywords: агрегат; просапна сівалка; експериментальні дослідження; нормована спектральна щільність; нормована спектральна щільність; передаточна функція; unit; row seeder; experimental stu dies; transfer function