Глобальні структурні зрушення у продовольчих ланцюгах: вплив на стійкість та безпеку національних економік - Дідур, Катерина Миколаївна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Глобальні трансформації у продовольчих ланцюгах, посилені геополітичними ризиками та змінами кліматичних і економічних умов, визначають нові виміри національної продовольчої безпеки. Український аграрний сектор, зосереджений на виробництві зернових, олійних та інших стратегічних культур, зберігає критичне значення для світового ринку, формуючи значну частину продовольчих потоків до країн Європи, Північної Африки та Близького Сходу. Військова агресія проти України виступила каталізатором глибоких структурних змін у внутрішніх та експортних ланцюгах постачання, що вплинули на виробничу ефективність, логістичні механізми, фінансову стійкість агропідприємств та рівень продовольчої доступності населення.
Keywords: продовольча система; національна економіка