Е-гривня як інструмент підвищення прозорості фінансових операцій у контексті інтеграції україни до європейського фінансового простору - Палига, А. В.; Пухальський, Вадим Валентинович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Етап інтеграції України у європейський економічний простір вимагає не лише гармонізації регуляторного поля, але й впровадження інноваційних технологічних рішень, здатних забезпечити високий рівень прозорості та контролю за фінансовими потоками. В умовах глобальної діджиталізації та зростання вимог до фінансового моніторингу, традиційні платіжні інструменти виявляють структурні обмеження щодо забезпечення повної відстежуваності транзакцій та ефективної протидії економічним злочинам. Виникає стратегічна необхідність впровадження цифрового інструменту, що поєднує надійність центрального банку з технологічними перевагами розподілених реєстрів. Таким інструментом є Е-гривня – цифрова валюта центрального банку (CBDC). Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового обґрунтування потенціалу Е-гривні як ключового елемента модернізації платіжної інфраструктури, що критично важливе для прискорення євроінтеграційних процесів та підвищення довіри до українського фінансового ринку з боку міжнародних партнерів.
Keywords: Е-гривня; цифрова валюта; фінансові операції