Динаміка чисельності бабака в Україні та використання його ресурсів - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (My University, 2020)
Зараз ми можемо констатувати досягнення бабаком у Луганській та Харківській областях екологічної щільності, за якої подальше зростання його угруповань неможливе. У подальшому має відбуватися лише скорочення чисельності, яке буде тривати до тих пір, поки щільність населення гризуна досягне оптимальних величин. Теоретично, це станеться за рахунок зростання рівня смертності та зменшення народжуваності, баланс між якими екологи називають репродуктивним потенціалом. По відношенню до мисливських видів зазвичай використовують управління їхніми ресурсами, яке передбачає регулярне вилучення тварин і утримування майже стабільної, без суттєвих коливань, щільності їхнього населення впродовж тривалого часу.
Keywords: бабак; облік чисельності бабака; степовий бабак; гризуни; популяція бабака; чисельність бабака