Особливості конструкції енергоефективного гомогенізатора молочних емульсій - Паляничка, Надія Олександрівна; Верхоланцева, Валентина Олександрівна; Palianychka, Nadiia; Verkholantseva, Valentyna (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Для отримання однорідної суміші із декількох компонентів, що важко змішуються, широко використовуються апарати, які називаються гомогенізаторами. Гомогенізацію застосовують у сільському господарстві, хімічній, фармакологічній, косметологічній, переробній галузях промисловості. Однак, найбільшого застосування даний технологічний процес отримав в харчовій промисловості, здебільшого, в лініях переробки та виробництва молочної продукції. Застосування гомогенізації дозволяє запобігти утворенню шару вершків на поверхні молока, а також покращити смакові якості готового продукту та його краще засвоєння. Сьогодні на молокопереробних підприємствах здебільшого використовують клапанні типи гомогенізаторів, які дозволяють отримати високу якість кінцевого продукту, однак мають досить суттєвий недолік – високу енергоефективність процесу. Тому, питання модернізації існуючого та розробка нового обладнання для гомогенізації молочної емульсії, яке дозволить отримати високу якість готового продукту, при значно нижчих витратах енергії, ніж у клапанних, є дуже актуальним на сьогоднішній день.
Keywords: гомогенізація молочної емульсії; імпульсний гомогенізатор молока; диспергування молочного жиру; експериментальні дослідження