Вплив Е-вітамінної забезпеченості на антиоксидантний статус гусей в ембріональному і ранньому постнатальному онтогенезі - Пащенко, Юлія Петрівна; Пащенко, Юлия Петровна; Pashchenko, Yuliia; Дюжикова, Т. М.; Данченко, Олена Олександрівна; Данченко, Елена Александровна; Danchenko, Olena (My University, 2013)
Захист біомолекул від пошкоджуючого впливу здійснюється багаторівневою системою антиоксидантного захисту, яка включає ферментні і низькомолекулярні антиоксиданти. Найбільш ефективним жиророзчинним антиоксидантом традиційно вважається вітамін Е. Останнім часом з’явилась достатня кількість експериментальних даних, що доводять необхідність переводу вітаміну Е з розряду «безпечних» і корисних для людини вітамінів у розряд сполук, що мають високу біологічну активність і здатних, залежно від багаточисельних факторів, проявляти як позитивний, так і негативний вплив на організм людини. Отже, питання про механізми реалізації антиоксидантної дії вітаміном Е залишаються спірними і потребують подальших досліджень
Keywords: вітамін Е; антиоксиданти; вплив Е-вітамінної забезпеченості; гуси; стан системи антиоксидантного захисту; коефіцієнт антиоксидантної активності (Каоа)