Аналіз сучасних підходів та методик в області захисту інформації та даних - Лубко, Дмитро Вікторович; Lubko, Dmytro; Мірошниченко, Микола Юрійович; Miroschnychenko, Mykola (Publishing House “Helvetica”, 2024)
UA: У даній роботі на тему «Аналіз сучасних підходів та методик в області захисту інформації та даних» авторами Лубко Д. В. та Мірошниченко М. Ю. розглядається класифікація даних за ступенем конфіденційності та доступності як важливий компонент управління інформаційною безпекою. Метою статті є аналіз сучасних підходів до класифікації в області захисту інформації та використання цих методик для запобігання зловмисному впливу. Існує ряд технологій безпеки, які можуть допомогти захистити дані від несанкціонованого доступу, розголошення, змін або знищення; потрібно регулярно проводити аудити безпеки (аудити безпеки допоможуть вам визначити, чи ефективні ваші заходи безпеки). Автори у статті вказують, що класи безпеки можуть бути використані для різних цілей, включаючи: розробку політики безпеки (політика безпеки – це документ, який визначає правила та процедури, які повинні дотримуватися організації для захисту своїх даних, а також класи безпеки можуть бути використані для розробки політики безпеки, яка забезпечує адекватний захист для всіх даних, які використовує організація); вимірювання ефективності заходів безпеки (тобто організації повинні регулярно проводити аудити своїх заходів безпеки, щоб переконатися що вони ефективні, а самі класи безпеки можуть бути використані для оцінки ефективності заходів безпеки, оскільки вони допомагають визначити, чи достатньо захищені дані з урахуванням їхнього рівня чутливості); аудит безпеки (аудит безпеки – це незалежне дослідження, яке проводиться для оцінки стану безпеки організації, а самі класи безпеки можуть бути використані для аудиту безпеки, оскільки вони допомагають визначити, чи відповідає організація вимогам до безпеки даних). У роботі зазначається, що загрози для приватної інформації можуть виникати з різних джерел, і важливо мати широкий набір заходів безпеки для захисту даних. Це може включати криптографічне шифрування, двофакторну автентифікацію, регулярні аудити безпеки, навчання персоналу щодо соціальної інженерії та регулярне оновлення систем захисту інформації та даних. /// EN: In this work on the topic "Analysis of modern approaches and methods in the field of information and data protection" by D. V. Lubko. and Miroshnichenko M. Yu. the classification of data according to the degree of confidentiality and availability is considered as an important component of information security management. The purpose of the article is the analysis of modern approaches to classification in the field of information protection and the use of these techniques to prevent malicious influence. There are a number of security technologies that can help protect data from unauthorized access, disclosure, alteration or destruction; security audits should be conducted regularly (security audits will help you determine whether your security measures are effective). The authors of the article indicate that security classes can be used for a variety of purposes, including: developing a security policy (a security policy is a document that defines the rules and procedures that an organization must follow to protect its data, and security classes can be used to developing a security policy that provides adequate protection for all data used by the organization); measuring the effectiveness of security measures (i.e. organizations should regularly audit their security measures to ensure they are effective, and security classes themselves can be used to assess the effectiveness of security measures, as they help determine whether data is adequately protected given its level of sensitivity); security audit (a security audit is an independent study conducted to assess the security posture of an organization, and the security classes themselves can be used for a security audit because they help determine whether an organization meets data security requirements). The paper notes that threats to private information can come from a variety of sources, and it is important to have a broad set of security measures in place to protect data. This may include cryptographic encryption, two-factor authentication, regular security audits, social engineering training for staff, and regular updates to information and data protection systems.
Analysis of modern approaches and methodologies in the field of information and data protection
Keywords: класи безпеки; конфіденційність; захист інформації та даних; інформаційна безпека; загрози; заходи безпеки; security classes; confidentiality; information and data protection; information security; threats; security measures