Прооксидантно-антиоксидантна рівновага в тканинах мозку і серця гусей в умовах гіпо- і гіпероксії - Здоровцева, Любов Миколаївна; Здоровцева, Любовь Николаевна; Zdorovtseva, Liubov; Пащенко, Юлія Петрівна; Пащенко, Юлия Петровна; Pashchenko, Yuliia; Данченко, Олена Олександрівна; Данченко, Елена Александровна; Danchenko, Olena (My University, 2011)
UK: Встановлено специфічність функціонування системи антиоксидантного захисту в тканинах мозку і серця гусей в умовах гіпо- і гіпероксії під час переходу від ембріогенезу до постнатального періоду. Формування адаптивної відповіді на оксидативний стрес в серцевих м ’язах відбувається за рахунок активізації глутатіонпероксидази та ресурсів вітаміну Е і ф-каротину. Доведено, що попри нижчий рівень супероксиддисмутазної і каталазної активності та вмісту вітамінів Е, А і В-каротину, коефіцієнт антиоксидантної активності тканин мозку 15-добових ембріонів гусенят перевищує відповідний показник тканин серця. Показано, що мобілізація системи антиоксидантного захисту в тканинах мозку відбувається і за рахунок підвищення рівня узгодженості показників прооксидантно-антиоксидантної рівноваги. Выявлена специфичность функционирования системы антиоксидантной защиты в тканях мозга и сердца гусей в условиях гипо- и гипероксйи во время перехода от эмбриогенеза к постнатальному периоду. Формирование адаптивного ответа на оксидативный стрес в сердечных мышцах происходит за счет активизации глутатионпероксидазы и ресурсов витамина Е и В-каротина. RU: Доказано, что несмотря на меньший уровень супероксиддисмутазной и каталазной активности и содержания витаминов Е, А и В-каротина, коэффициент антиоксидантной активности тканей мозга 15-суточных эмбрионов гусят превышает соответствующий показатель тканей сердца, Установлено, что мобилизация системы антиоксидантной защиты в тканях мозга происходит и за счет повышения уровня согласованности показателей про оксидантно-антиоксиданого равновесия. EN: Revealed the specificity of the functioning of the antioxidant defense system in the brain and heart of geese in hypo-and hyperoxia during the transition from embryogenesis to postnatal period. Formation adapted response to oxidative vnogo stressful to the heart muscle is due to activation of glutathione and vitamin E, and resources f-carotene. Until it is shown that despite lower levels of catalase and superoksiddismutaznoy-term activity and content of vitamins E, A, and f-carotene, the antioxidant activity coefficient of brain tissue 15-day-old embryos goslings increase compared with the heart tissue, found that the mobilization of the antioxidant defense system in the brain tissue occurs, and by increasing the coherence indicators prooxidant-antioksidanogo balance.
Прооксидантно-антиоксидантное равновесие в тканях мозга и сердца гусей в условиях гипо- и гипероксии
Prooxidant-antioxidant balance in the brain and heart geese in hypo-and hyperoxia
Keywords: пер оксидне окиснення ліпідів; система антиоксидантного захисту; гіпо- і гіпероксія; постнатальна адаптація; рівень узгодженості; пероксидное окисление липидов; система антиоксидантной защиты; гипо- и гипероксия; постнатальная адаптация; уровень согласованности; lipid peroxidation; antioxidant protection system; hypo- and Hyperoxia; postnatal adaptation; the level of consistency