Динаміка чисельності кулана на п-ові Бірючому (Азово-Сиваський НПП) - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (My University, 2012)
З метою розведення рідкісних ссавців, занесених до Червоної книги МСОП, до зоопарку заповідника «Асканія-Нова» у 1950-1965 рр. завезли 11 особин кулана (Equus hemionus kulan Groves et Mazak, 1967). Враховуючи важливість збереження уразливої тварини, Україна узяла на себе зобов'язання по створенню резервної популяції туркменського підвиду. Ідея його інтродукції в Україні базувалась на тому, що до XII ст. кулан був чисельним мешканцем наших степів.
Keywords: ссавці; Асканія-Нова; заповідник; кулан; збереження уразливої тварини; створення резервної популяції; інтродукція в Україні; степ; ареал; злаки