Звіт про науково-дослідну роботу Сучасний стан геоекологічних умов та біорізноманіття північно-західного Приазов’я (проміжний) - Волох, Анатолій Михайлович; Volokh, Anatolii; Прісс, Олеся Петрівна (Мелітополь, ТДАТУ, 2022)
Виконання даного етапу наукової роботи було ускладнено нападом Росії на нашу країну та окупацією частини Українського Півдня, які були ареною наших досліджень. Вчені кафедри виповнили значну кількість наукових досліджень і знавіть змогли опублікувати їх результати у різни виданнях до монографій включно. Враховуючи зазначене, що призвело до суттєвої зміни кадрового складу кафедри та тематики наукових досліджень, ми були змушені переорієнтуватись і звернули особливу увагу на стан довкілля, гео логічне та гідрогеологічне середовище, а також на угруповання наземних та водних організмів. Особлива увага приділялась дослідженню екологічних умов, які, зважаючи на інтенсивне сільськогосподарське виробництво та вій ну, створюють суттєвий переважно негативний вплив на рослинний та тва ринний світи регіону. Разом із зростанням забруднення довкілля різними шкідливими речовинами, значного скорочення площі лісових насаджень, суттєвої трансформації стану польових та водно-болотних угідь, це сприяло скороченню біорізноманіття наземних та водних екосистем, деформації біотичних зв`язків між організмами, збідненню мікробоценозів тощо. Тому обрана співробітниками кафедри тема є цілком актуальною.
Keywords: лісорозведення; лісовідновлення у сухостеповій підзоні України; тривалість життя звичайного шакала; рекреаційний потенціал заповідних територій; Пологівське родовище каоліну; булавовусі лускокрилі; Приазовський національний природний парк; оцінка сільськогосподарських угідь Приазов'я; макробентосні угруповання водойм; технологічні властивості родовища каоліну; Lepidoptera; Сanis aureus; Rhopalocera