Напрями удосконалення управління інтелектуальним капіталом підприсмства - Плотніченко, Світлана Романівна; Чепеленко, Х. В.; Plotnichenko, Svitlana (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Трансформація економічних систем нині характеризується переходом економіки в еру знань, а нові умови господарювання вимагають від суб’єктів господарювання підвищення інтелектомісткості виробничо-комерційних процесів, покращення комунікаційної політики, еластичності, що забезпечує формування високого рівня їхньоїінноваційності. Однак, виконання цих та низки інших завдань, які усе частіше носять перманентний характер, виникаючи на основі нових викликів сьогодення можна ефективно реалізувати лише на основі управління процесами формування і використання інтелектуального капіталу, який в сучасних умовах господарювання перетворився на основний ресурс забезпечення конкурентоспроможності на основі її ціннісної моделі. Зважаючи на це, стає зрозумілим доцільність вибору теми дослідження та її актуальність в нинішніх умовах ведення бізнесу. Сучасна економіка все більше залежить від інтелектуального капіталу, який є ключовим фактором створення конкурентних переваг для підприємств. Умови цифровізації, глобалізації та швидкої технологічної еволюції вимагають нових підходів до управління знаннями, навичками та творчим потенціалом співробітників. Актуальність дослідження пов’язана з необхідністю ефективного управління інтелектуальним капіталом, що сприяє інноваційному розвитку та стійкості підприємств у мінливому середовищі.
Keywords: управління інтелектуальним капіталом; конкурентоспроможність; інвестиції у людський капітал; ефективність бізнес-процесів