Геолого-геоморфологічна характеристика ділянок на абразійно-обвальному типі берегів північно-західного узбережжя Азовського моря - Даценко, Людмила Миколаївна; Даценко, Людмила Николаевна; Datsenko, Liudmyla (My University, 2014)
UA: Загальна закономірність будови і формування берегів Азовського моря зумовлена розмаїтістю структур суші й особливостями фізико-географічних умов басейну. Тут слабо проявився такий вагомий фактор берегоутворення, як вплив пізньольодовикової трансгресії Світового океану. Формування берегів відбувалось під впливом морських факторів (хвильової діяльності, течій тощо). Крім вказаних факторів, на морфологію берегів моря впливають рельєф суші та її підводного схилу, літологічний склад і дислокованість гірських порід, гідродинамічний режим надходження наносів, спрямованість та інтенсивність тектонічних рухів зокрема сучасних. EN: Exogenous geological and geomorphological processes that have the greatest influence on the formation of coastal slopes of the Azov Sea include abrasion, landslides, landslides, and accumulation. Depending on the distribution and intensity of a process, the following types of shores are distinguished on the Azov Sea coast: abrasive-shear, abrasive-collapsing, abrasive-accumulative small-bulk, accumulative leveled, ancient abrasive, delta, banks dynamically "neutral from wind drizzling "and a shallow submarine slope, primarily an accumulative type of shores that degrade and anthropogenic types of shores.
Geological-geomorphological characteristics of sectors at abrasive-district type of the north-western uzberezhzhya of azov sea
Keywords: abrasion; landslides; accumulation; abrasion-shifting shore; abrasive-shore coast; abrasive-accumulative shallow-bay coast; accumulative leveled coas; ancient abrasive shore; delta coast; берег моря; суша; гірські породи; рівень моря; абразійні процеси; узбережжя; хвилі; обвали; зсуви; типи берегів