Обґрунтування системи краплинного зрошування ягідника в ТОВ «Диво Ягода» Красноградського району Харківської області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Полєтаєв, Сергій (My University, 2021)
Україна теж належить до тих країн, де зрошення є одним із визначальних факторів загального стану виробництва сільськогосподарської продукції, її експорту та забезпечення продовольчої безпеки держави. Географічною особливістю території нашої країни є те, що вона розташована на межі різних природних зон у помірному кліматичному поясі з відчутно вираженою зміною сезонів протягом року. Найбільш поширеним в Україні, як і в інших країнах, де застосовується зрошення способом механізованого поливу, є дощування. До його переваг слід віднести близькість до природного випадання опадів, рівномірність поливу, зволо-ження не тільки ґрунту, але і приземного шару повітря, поліпшення мікроклімату і створення більш сприятливих фізіологічних умов життя рослин. Але для зрошення садів та ягідників такий спосіб економічно не вигідний. При цьому не ра-ціонально використовується вода, яка потрапляє у міжряддя. При краплинному зрошенні добре очищена вода поступає у кореневозасе-лений шар ґрунту із гнучких поліетиленових трубопроводів через спеціальні пристрої – крапельниці. При цьому способі зрошення зволожується тільки зона роз-ташування коренів, міжряддя залишаються сухі. Разом з водою в ґрунт можна подавати розчиненні в ній поживні речовини. Таким чином майбутнє за крапельним зрошенням, особливо в садах, ягідниках та на полях, на яких вирощують овочеві культури.
Keywords: краплинне зрошення; дощування; ягоди; водний баланс