Комп’ютерна схемотехніка та архітектура комп’ютерів: лабораторний практикум - Лубко, Дмитро Вікторович; Lubko, Dmytro (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
В лабораторному практикумі розглянуті арифметичні основи схемотехніки та логіка систем числення; наведені логічні основи схемотехніки та методологія проведення мінімізації по методу Квайна. В практикумі проводиться дослідження: шифраторів і дешифраторів, мультиплексорів і демультиплексорів, схем порівняння і контролю, суматорів, а також лічильників імпульсів. Виконання лабораторних робіт пропонується виконати у середовищі імітаційного моделювання Electronіcs Workbench, яке дозволяє наочно спостерігати за роботою реальних схем. Також практикум знайомить студентів зі структурою сучасного персонального комп’ютера, його основними блоками та важливими вузлами. А саме: вивчення будови системного блоку і технічних параметрів материнської (системної) плати; вивчення технічних характеристик модулів оперативної пам’яті; вивчення структури та принципів налаштування BIOS; вивчення основних характеристик комп’ютерних шин; вивчення будови та технічних характеристик жорстких дисків. Також вивчаються основні характеристики портативних комп’ютерів. Лабораторні роботи включають схеми, що досліджуються, порядок виконання робіт та Контрольні питання. Лабораторний практикум призначений для студентів вищих навчальних закладів, науковців і практичних працівників.
Keywords: арифметичні основи схемотехніки; логічні основи схемотехніки; шифратори і дешифратори; мультиплексори і демультиплексори