Аспекти енергетичної ефективності виробництва енергії з біомаси - Акулов, Вячеслав Дмитрович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Одним із головних документів ЄС у секторі відновлюваних джерел енергії є Директива 2009/28/ЄС щодо стимулювання використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел, якою вносяться зміни, а надалі скасовуються Директиви 2001/77/ЄС та 2003/30/ЄС, яку Україна згідно зі своїми зобов'язаннями в рамках Енергетичного співтовариства мала імплементувати до 1 січня 2014 р. (розпорядження КМУ «Про затвердження плану заходів щодо виконання у 2013 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» від 25 березня 2013 р. № 157-р). Важливим становищем цієї Директиви є вимога щодо рівня зниження викидів парникових газів при впровадженні біоенергетичних технологій – не менше 35% порівняно з аналогічним використанням викопних палив. При цьому з 1 січня 2017 р. ця мінімальна вимога збільшилась до 50 %, а з 1 січня 2018 р. – до 60 % для установок, введених в експлуатацію з 1 січня 2017 р. Іншим важливим аспектом можливості та доцільності впровадження технологій виробництва енергії з біомаси є їхня енергетична ефективність, яка визначається шляхом зіставлення обсягу отриманої енергії з енергією, витраченою на створення та забезпечення роботи певної біоенергетичної установки.
Keywords: біомаса; біогаз; виробництво енергії