Підвищення повноцінності годівлі високопродуктивних корів - Болтянська, Наталя Іванівна; Болтянская, Наталья Ивановна; Boltianska, Natalia; Болтянський, Олег Володимирович; Болтянский, Олег Владимирович; Boltianskyi, Oleh (My University, 2016)
Останніми роками в нашій країні і за кордоном пильна увага приділялася питанням протеїнової годівлі жуйних тварин. Дослідження показали, що заміна 25% концентратної частини раціону первотелок натуральною дертю вузьколистного люпину дозволила підвищити надій з 16,5 до 17,7 кг, жирність молока - з 3,51 до 3,92 %, вміст білку - з 3,07 до 3,10%. Термічна обробка дерті люпину (екструдування) сприяла подальшому збільшенню надою до 18,6 кг, вміст білку в молоці до 3,13%. При цьому, витрати корму на 1 кг молока знизилися з 1,08 до 0,92 і 0,83 к.ед., а концентратів з 387 до 336 і 305 грамів.
Keywords: годівля жуйних тварин; зернові концентровані корми; бобово-злакові травосуміши; злакові культури