Економічна сутність, необхідність та особливості страхування відповідальності - Єременко, А. А.; Голуб, Наталя Олександрівна; Yeremenko, A.; Holub, Natalia (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: В умовах сьогодення страхування цивільної відповідальності займає надзвичайно важливе місце. У зв’язку з розвитком світу, виникла необхідність у страхуванні цивільної відповідальності. Страхування відповідальності - це галузь страхування, предметом якої є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди юридичній чи фізичній особі або її майну. Шкода, заподіяна третім особам, може бути наслідком діяльності чи бездіяльності страхувальника [5]. Об'єктивна необхідність запровадження страхування цивільної відповідальності зумовлена тим, що: по-перше, особа, яка завдала збитки іншій особі (особам), повинна за законом чи рішенням суду відшкодувати їх; по-друге, в сучасних умовах заподіяні третім особам збитки можуть бути такими значними, що винуватцю не вистачить і життя, щоб їх відшкодувати. Цивільна відповідальність має майновий характер і пов'язана з компенсацією шкоди. Цивільне право ґрунтується на презумпції вини, тобто на припущенні, що страхувальник вважається винним у збитках, спричинених внаслідок страхової події доти, доки не буде доведена його невинність.
Keywords: страхування; цивільна відповідальність; захист